Insuline

Als de endocriene functie van de alvleesklier om welke reden dan ook is aangetast, spreken van diabetes (suikerziekte). Daarbij is de bloedsuiker uit evenwicht. 
Bij diabetespatiënten, kan het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed reguleren. 
Het lichaam gebruikt het hormoon insuline om de bloedsuiker in balans te houden. Insuline wordt aangemaakt in je alvleesklier. Er zijn verschillende soorten diabetes,
die erg op elkaar lijken, maar heel verschillend zijn :

Dit is vaak een aangeboren vorm van diabetes. De alvleesklier maakt geen insuline aan, omdat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernielt. Dit type wordt ook wel een auto-immuunziekte genoemd. Patiënten met diabetes type 1 moeten een paar keer per dag insuline spuiten, of een insulinepomp dragen. Diabetes type 1 kun je op ieder moment in je leven krijgen en is niet gerelateerd aan een slechte leefstijl.

Wordt vaak aangeduid als ouderdomsdiabetes
De alvleesklier maakt te weinig insuline aan om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dit wordt aangeduid als ongevoeligheid voor insuline. We zien dit type diabetes ook vaak dat er sprake is van overgewicht (obesitas) bij de patiënt. Patiënten krijgen via hun huisarts of specialist meestal medicijnen en voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.

Een goed werkende alvleesklier is onmisbaar voor de bloedsuikerspiegel. Hij maakt insuline en glucagon aan, twee hormonen waarmee het lichaam de bloedsuiker heel precies regelt. De alvleesklier is een gevoelig orgaan, dat snel beschadigd raakt. Bijvoorbeeld door chronische alvleesklierontsteking, alvleesklierkanker, of door een ongeval waarbij de alvleesklier wordt beschadigd, of door een operatie aan de alvleesklier. Diabetes type 3c is nog vrij onbekend, ook bij zorgverleners. Vaak stelt men abusievelijk een diagnose diabetes type 1, of type 2. Een goede diagnose van type 3c is wel belangrijk voor de behandeling mede vanwege het grillige verloop. 
Patiënten met diabetes type 3 moeten in overleg met hun specialist een paar keer per dag insuline spuiten, of een insulinepomp dragen.

Back To Top