PLANCTON

Bij een ernstige alvleesklierontsteking kan het immuunsysteem een te sterke reactie veroorzaken. Hoe eerder deze overreactie van het immuunsysteem afgeremd wordt, hoe beter de uitkomsten van de patiënt. Het vroeg toedienen van visolie zou deze overreactie kunnen afremmen en de uitkomst van een acute alvleesklierontsteking kunnen verbeteren.

Bij de PLANCTON-studie willen wij daarom gaan kijken of het toedienen van visolie kan dienen als een mogelijke nieuwe behandeling en uiteindelijk de ernst en de complicaties van een acute alvleesklierontsteking kan verminderen. Visolie kent u mogelijk al, doordat mensen dit thuis gebruiken als voedingssupplement. Visolie is opgebouwd uit vooral omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn van belang voor een optimale werking van het immuunsysteem. Eerder onderzoek heeft laten zien dat omega-3 vetzuren de balans kan herstellen in het immuunsysteem en het lichaam aanzet tot herstel.

Om zo goed mogelijk de overreactie van het immuunsysteem te kunnen remmen, wordt in dit onderzoek via een infuus visolie zo snel mogelijk na het ontstaan van klachten toegediend. De visolie is direct verkregen van vissen en de concentratie van de omega-3 vetzuren in de visolie is vele malen hoger dan die van visolie verkrijgbaar bij de drogist.

De PLANCTON studie loopt momenteel in 13 ziekenhuizen.

 

Coördinerende arts-onderzoeker:      Anne Nagelhout

Back To Top